Songtekstschrijvers besteden veel tijd en energie aan het schrijven van een pakkende tekst voor een lied. In de praktijk blijkt helaas dat lang niet i

Songtekstschrijvers besteden veel tijd en energie aan het schrijven van een pakkende tekst voor een lied. In de praktijk blijkt helaas dat lang niet iedereen naar de tekst van een lied luistert. Van veel songteksten is alleen het refrein bekend. De combinatie van tekst en muziek kan echter een positieve bijdrage leveren in diverse fases en tijdens momentopnames in een mensenleven.

Een tekst van een lied is het meest pakkend wanneer mensen zich ermee kunnen identificeren. Doordat er gezongen wordt over bepaalde gevoelens, kunnen er emoties boven komen bij de luisteraars.

Verwerken van verdriet

Muziek kan gevoelens van verdriet teweeg brengen maar omdat emoties opkroppen voor niemand goed is, levert het uiteindelijk dus een positieve ontwikkeling op. Gevoelige muziek met aangrijpende teksten helpt bij het verwerken van liefdesverdriet of verlies in zijn algemeen. Zo speelt muziek ook een grote rol bij crematies en begrafenissen. Er wordt door veel mensen van tevoren al uitgezocht welke muziek afgespeeld dient te worden op hun uitvaart. In dit geval gaat het dan om muziek welke die persoon toepasselijk vindt voor zijn leven. Wanneer er niets is aangegeven zullen de nabestaanden veel moeite doen om passende muziek uit te zoeken. Voor de nabestaanden is een mooi afscheid van een geliefde erg belangrijk en daarin is de muziek die afgespeeld wordt een belangrijk onderdeel. Deze muziek wordt door veel nabestaande ook later nog beluistert waardoor het een ondersteunende functie krijgt in het rouwproces.

Het geven van inzichten en verwerven van hoop

Er zijn vele nummers geschreven over het overwinnen van menselijke problemen. Voor mensen die zich in soortgelijke situaties bevinden kan dit leiden naar het zien van nieuwe inzichten en mogelijkheden. Dit kan betrekking hebben op hele persoonlijke problemen maar ook gaan over wereldproblematiek. Het luisteren naar teksten die overeen komen met je eigen gedachten en gevoelens zorgt ervoor dat je jezelf minder alleen voelt in de situatie. Er zijn immers legio andere mensen die door soortgelijke emoties heengaan en dat besef wordt sterker doordat erover gezongen wordt.

Energie opwekken

Luisteren naar muziek en zeker meezingen met muziek zorgt voor de aanmaak van adrenaline. Op het moment dat je een baaldag hebt en eigenlijk niets wil doen, kan het meezingen met één van je favoriete nummer de stemming doen omslaan. Door de opzwepende muziek en tekst word je meegesleurd in opgewektheid en daadkracht. Omdat muziek een positieve werking heeft op het gevoel van fitheid wordt het ook veel gebruikt bij het sporten.

Rustgevende werking van muziek

In de hectiek van alle dag kan het luisteren naar muziek voor ontspanning zorgen. Vlieg je van de ene afspraak naar de andere en wordt je gestresst vanwege de tijdsdruk? Dan kan het helpen om even heel geconcentreerd naar een lied te luisteren. Hiermee schakel je voor het moment al het andere even uit waardoor je een echt rustmoment inbouwt.