De meeste songteksten gaan over de liefde in al zijn verschillende vormen. Romantische nummers gaan over wederzijdse liefde en hebben een positieve in

De meeste songteksten gaan over de liefde in al zijn verschillende vormen. Romantische nummers gaan over wederzijdse liefde en hebben een positieve inslag. Veel stellen hebben een nummer dat ze koppelen aan hun relatie. Soms is dit het nummer dat ze op de achtergrond hoorden tijdens hun eerste zoen of in ieder geval een nummer dat ze samen hoorden in de beginfase van hun relatie.

Een lied kan tegelijkertijd vrolijk en romantisch zijn maar er zijn ook ontzettend veel hele rustige romantische nummers. Er zijn radiozenders die alleen liefdesliedjes spelen. Tijdens een romantisch etentje bij kaarslicht kan men hierop afstemmen en dit zal de romantische sfeer stimuleren.

De songteksten van romantische liedjes worden regelmatig gebruikt om gevoelens te uiten naar een liefdespartner. Niet voor iedereen is het gemakkelijk om zijn of haar gevoelens uit te spreken. Het zingen van een door iemand anders geschreven lied helpt mensen over een drempel heen om toch een romantisch gebaar te maken.

Wanneer een relatie in een sleur dreigt te raken, kan een avondje dansen op romantische muziek weer nieuw leven in de romantiek blazen. De muziek en de teksten zorgen ervoor dat er warme herinneringen naar boven komen en versterkt de gevoelens.