Onder de categorie snaarinstrumenten vallen alle instrumenten met snaren. Deze groep instrumenten wordt weer onderverdeeld in strijkinstrumenten en to

Onder de categorie snaarinstrumenten vallen alle instrumenten met snaren. Deze groep instrumenten wordt weer onderverdeeld in strijkinstrumenten en tokkelinstrumenten.

Strijkinstrumenten

Strijkinstrumenten worden de klanken voorgebracht met behulp van een strijkstok. Met één hand gebruikt de muzikant zijn vingers om druk op de snaren uit te oefenen en met de andere hand beweegt hij de strijkstok om de juiste trillingen teweeg te brengen. Voorbeelden van strijkinstrumenten zijn;

  • Viool
  • Cello
  • Contrabas

Strijkinstrumenten worden het meest gebruikt in orkesten met klassieke muziek.

Tokkelinstrumenten

De snaren op een tokkelinstrument worden met de vingers of met een plectrum bespeeld. Het overgrote deel van de tokkelinstrumenten hebben en klankkast. Hierin bevinden zich één of meerdere klankgaten die ervoor zorgen dat de trillende lucht uit de klankkast kan ontsnappen. Door met de vingers of het plectrum op de juiste plaats van de snaren te tokkelen worden er tonen en akkoorden voortgebracht. Er zijn ontzettend veel tokkelinstrumenten waarvan verreweg de meest bekende en populaire de gitaar is. Dit instrument vindt men in alle soorten muziek en wordt ook veel door amateurs bespeeld tijdens een gezellig kampvuur. Dit maakt de gitaar wereldwijd tot het meest bespeelde instrument. Iemand met een redelijk goed ritme gevoel zal weinig problemen ondervinden bij het leren om een gitaar te bespelen. Wanneer je hebt besloten om gitaar te gaan spelen kun je een keuze maken voor het soort gitaar dat je wil gaan gebruiken. Er zijn heel veel verschillende soorten gitaren die allen op geheel eigen wijze bespeeld dienen te worden. De verschillende gitaren zijn weer onder te verdelen in akoestische gitaren en elektrische gitaren. Elektrische gitaren brengen een ander geluid voort dan een akoestische gitaar doordat er een magnetisch veld ontstaat. Met behulp van een versterker worden de klanken vergroot en gemanipuleerd door filters.

Welke gitaar je uiteindelijk kiest, hangt vooral af van je favoriete muziekgenre, aangezien het specifieke geluid van het soort gitaar meestal afgestemd is op een bepaalde soort muziek.

Andere bekende tokkelinstrumenten zijn;

  • Harp
  • Mandoline
  • Kelstone
  • Ukelele
  • Luit
  • Banjo

De meeste tokkelinstrumenten hebben een lange hals en kunnen over de schouder gedragen worden. Dit maakt het instrument erg geschikt om mee te nemen naar feestjes of zelfs op reis.

De eigenschappen van een harp wijken af van die van andere tokkelinstrumenten. Een harp is veel groter en is voorzien van veel meer snaren dan de andere instrumenten in deze categorie. De snaren zijn bevestigd aan een driehoekig frame waardoor de snaren allemaal een andere lengte hebben. Dit verschil in lengte beïnvloedt de klank die uit een snaar voortgebracht wordt. Een harp wordt veelal gebruikt voor solo optredens en als onderdeel van een symfonie orkest.

Snaarinstrumenten moeten de snaren regelmatig opnieuw afgesteld worden om het geluid zuiver te houden. Het op de juiste toonhoogte brengen van de snaren noemt men stemmen. Het is erg handig als je dit zelf leert en daarbij kun je een stemapparaat gebruiken.