Onder toetsinstrumenten worden de instrumenten met toetsen gerekend. Het klavier van deze instrumenten bestaat uit witte en zwarte toetsen waardoor de

Onder toetsinstrumenten worden de instrumenten met toetsen gerekend. Het klavier van deze instrumenten bestaat uit witte en zwarte toetsen waardoor de klanken in gang gezet worden. De manier waarop dit proces verloopt, verschilt echter per instrument.

Er zijn een aantal toetsinstrumenten die tevens snaar en/of slaginstrument zijn, zoals het orgel en de piano. Dit heeft te maken met de verschillende functies van de onderdelen van deze instrumenten. Een piano heeft pedalen die met de voet bediend worden. Deze pedalen regelen de demping van de snaren die door middel van hamers weer door de toetsen geactiveerd worden. Met de pedalen kunnen de tonen langer of korter gemaakt worden door trilling van de snaar en kan het volume geregeld worden.

Een ander bekend toetsinstrument is een keyboard. Het keyboard kan veel meer verschillende tonen produceren dan een piano. Naast de klanken die met de toetsen worden aangestuurd heeft het keyboard de elektronische mogelijkheid om automatische ritmes aan te zetten. Dit maakt het een heel geschikt instrument voor het maken van heel uiteenlopende muziek, met name in modernere muziekgenres zoals house, techno, dance en trance. Een keyboard is vrij gemakkelijk te bespelen omdat je voorgeprogrammeerde geluiden met knopjes kunt aanzetten. De synthesizer is nauw verwant aan het keyboard maar wordt meer door professionals gebruikt omdat bij dit instrument de geluiden zelf gemaakt moeten worden. Er zijn soms wel klanken door de fabrikant ingevoerd en die kun je dan zelf weer aanpassen. Over het algemeen is de geluidskwaliteit van een synthesizer beter als die van een keyboard.