Door de snelle ontwikkelingen in de digitale wereld is de computer inmiddels ook een instrument om muziek mee te maken geworden. Er zijn diverse softw

Door de snelle ontwikkelingen in de digitale wereld is de computer inmiddels ook een instrument om muziek mee te maken geworden. Er zijn diverse software programma’s waarmee het mogelijk is om muziek te versnellen, te vertragen, te mixen en te scratchen. Daarnaast zijn er programma’s beschikbaar om muziek te componeren en combinaties van manieren om muziek te maken.

Het mixen van muziek

Voor het mixen van muziek wordt bestaande muziek gebruikt. Verschillende nummers worden ingevoerd en met behulp van het programma kun je deze vloeiend in elkaar over laten lopen. Het tempo van de verschillende nummers kan aan elkaar aangepast worden en er kunnen speciale effecten worden toegepast. Met deze toepassingen kun je van reeds bestaande muziek met een beetje creativiteit bijzondere nieuwe muziek maken. Kennis van computers en gevoel voor ritme zijn hiervoor uiteraard wel een vereiste.

Deze programma’s zijn er in diverse uitvoeringen voor zowel professionals als amateurs. Veel programma’s voor amateurs zijn gratis te downloaden. Hierdoor is het mogelijk om je eigen muziek te mixen voor een leuk feest. Tevens is dit een goedkope mogelijkheid om te ontdekken of je talent hebt om DJ te worden. De betaalde software voor professionals biedt meer mogelijkheden en heeft een betere geluidskwaliteit.

Digitaal componeren van muziek

Met een softwareprogramma om muziek te componeren is het niet meer nodig om noten te kunnen lezen. Met deze programma’s kun je alle genres muziek creëren. Ook professionele muziekschrijvers gebruiken tegenwoordig vaak de computer om bladmuziek te maken omdat dit veel werk en tijd scheelt. De voorgeprogrammeerde noten en sleutels zijn gemakkelijk te verslepen en op de juiste plek te plaatsen met behulp van de muis.

Digitaal gemaakte muziek is nauwelijks van analoge muziek te onderscheiden. Door middel van de computer is het voor iedereen mogelijk om te experimenteren met het maken van eigen muziek. Op veel scholen wordt er tijdens de muzieklessen gebruik gemaakt van verschillende softwareprogramma’s waarmee kinderen onder begeleiding muziek maken.

Een eigen mix maken van je favoriete muziek of een geheel eigen lied maken is ontzettend leuk om te doen. Er is een grote keuze aan software programma’s om dit te doen. Voor welk programma je kiest, is afhankelijk van je wensen. Om te beginnen is het verstandig om eerst een eenvoudig gratis pakket te kiezen en daarmee te experimenteren.