In Nederland zijn er verschillende instituten die (pop)muziekopleidingen aanbieden. Zo heb je de Popacademie in Enschede, het Codarts in Rotterdam en de Popopleiding aan het Conservatorium van Amsterdam. Omdat ikzelf afgelopen jaar aan het Conservatorium van Amsterdam afgestudeerd ben (hoofdvak keyboards) wil ik in dit artikel graag de aandacht vestigen op deze geweldige opleiding.

Hoe word je aangenomen op het Conservatorium?

De meeste muzikanten maakten reeds muziek van kleins af aan. Het is heel fijn om al op jonge leeftijd muziekles te krijgen omdat je dan samen met je docent naar je doel (je auditie) toe kunt werken. Het Conservatorium heeft een vooropleiding, genaamd DSOPM (Dutch School Of Popular Music). Dit is een parttime opleiding die je gemakkelijk naast je middelbare school kunt volgen. De docenten zijn allemaal ex-studenten van het Conservatorium. Het is misschien ook handig om een Macbook refurbished imac aan te schaffen, omdat vrijwel alle muzieksoftware hierop gedraaid wordt.

Om aangenomen te worden voor de popopleiding moet je eerst een heel traject afleggen. Er wordt van je verwacht dat je vóór 15 maart (dit is ieder jaar dezelfde datum) een demo instuurt tezamen met een motivatiebrief. Deze demo moet 3 à 4 eigen nummers bevatten. Aan de hand daarvan word je een tijd later uitgenodigd om auditie te komen doen, welke zal bestaan uit een live performance van je eigen nummers en een theoretisch gedeelte. Je zal worden getoetst op solfège en ritme, maar er wordt ook van je verwacht een sterke en duidelijke visie te hebben over jouw doelen in de muziek. Kijk hier voor meer informatie over de toelatingsprocedure.

Wat leer je op de popopleiding?

De eerste twee jaren van de opleiding zijn gericht op de basiskennis van de muziek. Je krijgt verschillende theorievakken zoals solfège, algemene theorievorming en harmonie aan de piano. Bovendien krijg je ook les in muziektechnologie waarbij je bijvoorbeeld digitale muziek leert te componeren. Andere vakken die worden onderwezen zijn onder meer popgeschiedenis, methodiek en natuurlijk je hoofdvak. Daarnaast speel je ook in bands, samen met je klasgenoten.

In het derde en vierde jaar heb je meer keuzevakken en wordt de aandacht gericht op wat jouw persoonlijke doelen zijn. Zo krijg je bijvoorbeeld de kans om betere lyrics te schrijven, om studioproducer te worden, te arrangeren en nog veel meer. Vanaf het derde jaar ben je overigens officieel bevoegd om les te geven omdat je het vak methodiek afgerond hebt.

Allereerst is het ontzettend belangrijk dat je 100% zeker weet dat je carrière in de muziek wilt maken. Een beroep in deze sector is zwaar en bovendien lastig te bemachtigen. Maar hoe gemotiveerder en enthousiaster je bent, hoe groter de kans is om daadwerkelijk je droom te verwerkelijken. Na het Conservatorium werken de meeste mensen als uitvoerend muzikant en/of als docent. Het leven van een muzikant betekent vaak overdag lesgeven en ‘s avonds optreden. Daarnaast kun je ook in de studio werken als producer of engineer. Het is hard werken, maar als muziek je passie is, haal je veel voldoening uit jouw fantastische baan.