Tegenwoordig zijn er allerlei mogelijkheden voor beginnende ondernemers die niets liever doen dan zich bezig houden met muziek. Ga jij de uitdaging aan om je eigen label op te starten? Met deze stappen kun je van start:

1. Kies een genre

Het kiezen van een genre is erg belangrijk wanneer je je eigen platenlabel opstart. Bij een nieuw label kun je het beste voor een toegespitste focus gaan in plaats van het breed houden. Specialiseer je in een specifiek genre en perfectioneer dit. Besluit daarnaast of je alleen een downloadlabel wil zijn of ook fysieke producten gaan verkopen.

2. Bedenk een naam

De naam van je label gaat de identiteit van je business zijn. In dit internationale digitale tijdperk is je brand jouw etalage, dus bedenk zorgvuldig hoe je dit vorm wil geven. Kijk bij het kiezen van je naam of er een domein beschikbaar is waarin je de naam van je label kunt integreren, want je moet makkelijk te vinden zijn door mensen.

3. Creëer een brand

Naast een naam heb je ook een brand nodig voor je label. Denk hierbij aan een logo dat past bij wat jij met je platenlabel uit wil stralen. Je logo is het gezicht van je brand, en daarmee wat al je potentiële klanten als eerste zien.

4. Bouw een website en registreer je naam

Zonder website tel je niet mee. Het is dé basis om serieus genomen te worden. Bovendien is het de plek waar je klanten alle informatie kunnen vinden over jouw label: releases, optredens en video’s. Daarnaast is je website jouw persoonlijke winkel waar je muziek kunt verkopen.

5. Zorg voor gemasterde tracks

Als platenlabel is uiteindelijk je doel om tracks te verkopen. Die moeten dus goed en professioneel klinken. Laat je tracks masteren. Dit kan geld kosten, maar is altijd de moeite waard als je wil gaan voor professionaliteit.

6. Promotie

Dit kan tegenwoordig vrij makkelijk via social media. Wek de interesse op van je publiek via Facebook, Soundcloud, Youtube, Instagram en Twitter.

Reageer op iedereen die jou een bericht stuurt. Bouw een database op met e-mailadressen. Met behulp van een goed crm kun je je klantenbestand overzichtelijk managen. Een CRM-systeem is speciaal ontwikkeld om je klantgegevens te beheren. In dit systeem kun je gemakkelijk social media integreren, wat je promotie ten goede komt. Het CRM biedt daarnaast een grote variatie aan actiegerichte inzichten. De communicatie met je personeel is een stuk makkelijker en toegankelijker en wanneer je via de cloud werkt zijn verschillende apps compatible om zich in te zetten voor wat jij nodig hebt om je platenlabel soepel te laten draaien.

7. Live muziek

Live muziek is uiteindelijk de beste vorm van publiciteit en bevordert de verkoop. Zorg voor optredens en promoot ze op je website. Heb een kraam klaar met merchandise, Cd’s, T-shirts etc. Een uitstekende manier om je brand te promoten!