Muziek is een belangrijk middel dat je kunt gebruiken op een feest. Muziek maakt een feest helemaal compleet omdat het veel sfeer brengt en mensen er vrolijk van worden. Er zijn veel soorten muziek die je kunt gebruiken op een feestje. Welke muziek je gebruikt is afhankelijk van wat voor soort feestje het is. Voor een kinderverjaardag gebruik je bijvoorbeeld vrolijke kindermuziek en wordt er ook vaak zelf muziek gemaakt door verjaardagsliedjes te zingen, ook is het leuk om een mooie taart te hebben op een kinderverjaardag. Deze kun je bijvoorbeeld bestellen op jeeigentaart.nl, dit maakt een kinderfeest samen met de muziek natuurlijk helemaal af.

Voor een verjaardag voor volwassenen is het vaak ongepast om kindermuziek de draaien en kan er andere muziek gebruikt worden. Wat voor een muziek er dan gebruikt wordt is afhankelijk van de voorkeuren van mensen. Sommige mensen kiezen er voor om rustige muziek te draaien als achtergrond muziek, terwijl andere mensen er voor kiezen om juist luidere en drukkere muziek te draaien zodat er gedanst kan worden.

Voor het vieren van een examenfeestje wordt er dan weer gebruik gemaakt van hele andere muziek. Jongeren die geslaagd zijn voor hun examen luisteren doorgaans graag naar popmuziek. Voor een examenfeestje is het dan ook heel passend om deze muziek te gebruiken, jongeren vinden dit leuk omdat het populaire muziek is die herkenbaar voor hen is.

Er zijn natuurlijk ook hele andere soorten feestjes zoals festivals. Op festivals kan er allerlei verschillende soorten muziek gespeeld worden, dat is afhankelijk van wat voor een soort festival het is. Zo heb je dancefeesten waar er veel elektronische muziek gedraaid wordt, zoals trance, techno en hardstyle muziek. Maar er zijn ook festivals waar alleen maar hiphop gedraaid wordt of reggae muziek, of festivals waar een mix van muziekstijlen is. Festivals worden vaak in de zomer gegeven, buiten op een groot terrein, maar festivals worden ook wel binnen gegeven in grote hallen. Tijdens festivals is het wel verstandig je oren te beschermen. De muziek die gedraaid wordt staat vaak hard, en hoe leuk de muziek ook is, dit kan wel je oren beschadigen. Daarom is het verstandig oordopjes te dragen. Er zijn speciale festival oordopjes die ervoor zorgen dat je de muziek nog wel hoort maar je oren wel beschermt zijn.

Tijdens carnaval wordt er juist weer compleet andere muziek gedraaid. Dit is vaak muziek wat je erg gemakkelijk kunt meezingen en waar je goed op kunt dansen. Voor carnaval wordt er vaak ook een speciale carnavalshit gemaakt. Dit is een lied wat speciaal voor carnaval geschreven wordt.

Je kunt wel stellen dat er voor elk feestje passende muziek is en dat dit heel divers kan zijn. Naast bovengenoemde feestjes en muziekstijlen hebben we natuurlijk ook speciale muziek voor Kerst, de welbekende kerstmuziek en muziek voor Sinterklaas. Kortom er is een grote hoeveelheid muziek passend bij diverse gelegenheden.