Diskjockey is de oorspronkelijke benaming van iemand die op een draaitafel of platenspeler platen afspeelt voor publiek. In de volksmond is de naam ge

Diskjockey is de oorspronkelijke benaming van iemand die op een draaitafel of platenspeler platen afspeelt voor publiek. In de volksmond is de naam gewijzigd naar DJ of Deejay en is de taakomschrijving veranderd vanwege modernere technieken.

Verschillende Dj’s

Een DJ bij de radio zorgt niet alleen voor de muziek maar geeft tussen de nummers door informatie over de muziek of vult de tijd tussen de platen met een vlot praatje. Hierdoor wordt een radio DJ tevens een presentator. De meeste radiozenders hebben een eigen muziekgenre en bepaald de redactie de afspeellijst.

Iemand die digitale muziek mixed en scratcht, wordt ook een DJ genoemd. Als je hier erg goed in bent kun je DJ-optredens geven in grote zalen. In de house en dancescene is dit een populair fenomeen. Zo is DJ Tiësto wereldberoemd en rijk geworden met zijn elektronische muziek.

In discotheken wordt ook gebruik gemaakt van een DJ die ervoor zorgt dat de nummers vlot in elkaar overlopen. Hiervoor heeft de DJ vaak meerdere CD- en platenspelers alhoewel er tegenwoordig vaker een laptop met een mengpaneel beschikbaar is.

Op bruiloften en partijen huurt men vaak een drive-in DJ in die op locatie komt. Deze DJ’s doen dit werk meestal hobbymatig omdat ze het leuk vinden en er een klein zakcentje mee verdienen.