In grote steden zijn straatmuzikanten niet uit het straatbeeld weg te denken. De meeste straatmuzikanten hebben een vaste stek in een straat of een ov

In grote steden zijn straatmuzikanten niet uit het straatbeeld weg te denken. De meeste straatmuzikanten hebben een vaste stek in een straat of een overdekt winkelcentrum. Daarnaast zijn er straatmuzikanten die van restaurant naar restaurant gaan om voor de gasten te spelen.

Het accordeon, viool en draaiorgel zijn van oudsher instrumenten waar de straatmuzikant mee geassocieerd wordt. Maar jongere straatmuzikanten ziet men vaker met een gitaar.

Ook zijn er straatmuzikanten die muziek spelen die typisch is voor hun cultuur. Zo vindt je in Amsterdam regelmatig een groepje Peruanen die op een panfluit spelen in de hoop een zakcentje te verdienen.

Als straatmuzikant ben je afhankelijk van de gulle giften van voorbijgangers en dus nooit verzekerd van inkomsten. Op een mooie zomerse dag zul je hier meer mee verdienen dan wanneer het koud en guur is. Deels omdat er met mooi weer meer mensen op straat zijn maar ook omdat mensen vrolijker worden van de zon en eerder geld geven. In veel gemeenten is er een vergunning nodig om op straat muziek te maken. Zonder deze vergunning is de kans aanwezig dat de straatmuzikant van straat verwijdert wordt en daarnaast een boete krijgt. Op veel plaatsen wordt het echter oogluikend toegestaan omdat de straatmuzikant een gezellige sfeer veroorzaakt.