De snaarinstrumenten zijn bij veel mensen geliefd. De fijne tonen en prachtige composities die je met dit instrument kunt verwezenlijken vallen enorm in de smaak! Er zijn maar weinigen die dit instrument kunnen maken, maar het zijn echte wereldtoppers. Een synoniem voor snaarinstrument is chordofoon. Dit artikel zal bespreken hoe een snaarinstrument werkt en welke soorten er zijn.

De werking van een chordofoon of snaarinstrument is wat het zo een speciaal instrument maakt. Je zou het niet verwachten, maar instrumenten zoals deze zijn vooral gebaseerd op een paar belangrijke wetten van de fysica. Door het aanraken van de snaren, ontstaan er trillingen die in de vorm van golven worden doorgegeven op de snaar. Deze trilling veroorzaakt geluid door de ondersteuning van een klankkast. Een piano zal anders klinken dan een gitaar of een cello. De klankkast is bij vele professionals bekend als de resonator die de verschillende geluiden laat uitkomen.

Snaarinstrumenten kunnen worden opgedeeld in verschillende categorieën. De volgende puntjes zullen ze kort bespreken.

Net zoals de outfit van een volwassene of kind, zie bijvoorbeeld kidsbrandstore.nl veel vertelt over zijn persoonlijkheid, zo zien we ook aan de klankkast en bouw welke eigenschappen het instrument heeft. We spreken dan over drie onderverdelingen: luchtachtigen, harpachtigen en citers.

Een voorbeeld van een luchtachtige is de gitaar. De snaren liggen in het verlengde van de klankkast, wat zijn specifieke geluid veroorzaakt.

Een harp komt logischerwijs onder de categorie harpachtigen te staan, net zoals de lier, die een geweldige klank heeft er ook één van is. Hierbij staat het vak waar de snaren zich in bevinden 90 graden of loodrecht op de klankkast. Wat weinig mensen weten is dat de piano een snaarinstrument is, namelijk een citer. Deze categorie wordt gekenmerkt door het ontbreken van een snarenhals.

Logischerwijs bepaalt de manier waarop je het instrument bespeelt veel over welke composities en geluiden je ermee kunt vormen. Ook hier zijn er drie categorieën. Er bestaan strijkinstrumenten, tokkelinstrumenten en citers.

Bij het woordje strijkinstrumenten denkt iedereen automatisch aan de viool, cello of contrabas. Bij deze instrumenten worden de trillingen die uiteindelijk worden omgezet in geluid veroorzaakt door een strijkstok. Onder andere de manier waarop de strijkstok de snaren doet trillen draagt bij tot het gewenste notenakkoord.

De harp is natuurlijk een tokkelinstrument, maar ook de gitaar, ukulele en de contrabas zijn vormen waarbij men de nagels van de vingers gebruikt om de snaren als het ware te ‘plukken’. Sommige artiesten gebruiken een plectrum in plaats van de vingers. Een prachtig Indiaas tokkelinstrument is bijvoorbeeld de sitar, dat bekend is geworden door Ravi Shankar die de popmuziek veranderde met zijn originele wending. Bij de citers wordt gebruik gemaakt van hamertjes die het mechanisme van de snaren in gang zet, maar dit kan ook manueel gebeuren met de vingers zoals bij de piano.

Zoals je merkt zijn er heel wat verschillende soorten snaarinstrumenten. Het bespelen van deze soort instrumenten is echt wonderbaarlijk en geweldig om naar te luisteren.