De naam Duncan Laurence zei niet iedereen in Nederland direct iets. Tot voor kort geleden. Hij mocht dan misschien een aantal jaar terug nog niet als muziek in de oren van iedereen klinken, dat is nu wel anders, en hoe! Het begon allemaal nog niet zo lang geleden voor deze uit Zuid-Holland afkomstige rasartiest. Nu is het niet meer zo verwonderlijk dat hij de wereld uiteindelijk wist te veroveren. Wat wel tot de verbazing spreekt is hoe enorm snel het gegaan is met hem. Zijn weg naar ongekende wereldfaam ging absoluut in de hoogste versnelling, zeker het afgelopen jaar.

Het begin

Duncan doorliep eerst de Rockacademie in Tilburg. Deze school speciaal voor muzikanten staat erom bekend al eerder grote namen te hebben voortgebracht. Een aantal mooie voorbeelden zijn Krezip, Danny Vera en Roger Peterson, de zanger van de inmiddels opgeheven band Intwine. DJ Hardwell, momenteel de grootste DJ ter wereld, ging hier ook naar school. Hij maakte de opleiding echter nooit helemaal af.

Deelname The Voice of Holland

In een poging zijn carrière van de grond te krijgen deed Duncan Laurence in 2014 mee aan The Voice of Holland. De populaire talentenjacht leek hem de ideale manier om door te breken. Bij de audities bracht hij een nummer van Ed Sheeran ten gehore en deed dit erg goed. Hij was zelf niet de enige die overtuigd was van zijn eigen kunnen, want de jury liet hem ook doorgaan naar de volgende ronde. Uiteindelijk eindigde het Voice-avontuur voor Duncan in de halve finale. Ondanks dat hij niet wist te winnen heeft hij zichzelf hiermee wel voor het eerst aardig op de kaart gezet. De echte doorbraak liet echter nog vijf jaar op zich wachten.

Arcade

Met het nummer Arcade wist Duncan Laurence vele harten te veroveren. Vanaf het moment dat bekend werd dat hij Nederland mocht gaan vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival waren de verwachtingen hoog. Bij de bookmakers stond het nummer direct bovenaan voor de overwinning. Al deze hoge verwachtingen maakten het er zeker niet gemakkelijker op. Toch leek de vastberaden artiest sterk in zijn gloednieuwe schoenen te staan en was hij klaar om geschiedenis te gaan schrijven. Dit moest gebeuren in Tel Aviv, waar de wedstrijd georganiseerd werd. Dit omdat Israël de jaargang daarvoor wist te winnen.

Glorieuze winst

Duncan Laurence slaagde erin alle verwachtingen waar te maken. Voor het eerst in 44 jaar tijd bezorgde hij Nederland hiermee de winst op het songfestival. Nu mag de volgende editie in ons land georganiseerd worden. Inmiddels zijn er nog twee steden in de race om de organisatie op zich te nemen, namelijk Rotterdam en Maastricht. De stad die de toewijzing gaat krijgen zal hier enorm blij mee zijn. Het wordt immers een enorm spektakel dat dus voor het eerst sinds 44 jaar plaats gaat vinden in ons land.