Blaasinstrumenten zijn alle instrumenten waarbij de klanken worden voortgebracht door lucht te blazen in of over het instrument. Er zijn koperen en ho

Blaasinstrumenten zijn alle instrumenten waarbij de klanken worden voortgebracht door lucht te blazen in of over het instrument. Er zijn koperen en houten blaasinstrumenten en blaasinstrumenten met een klavier. Tot welke categorie een blaasinstrument hoort, is niet zozeer afhankelijk van het materiaal waarvan het gemaakt wordt, maar van de bouw van het instrument en de wijze waarop er gespeeld wordt.

De houten blaasinstrumenten hebben meestal veel gaten. Omdat je niet met je vingers alle gaten kunt bereiken worden deze afgesloten en geopend door middel van hefboompje waar de speler wel gemakkelijk bij kan. Het geluid bij een houten blaasinstrument komt op verschillende manieren tot stand. Bij de fluit ontstaan de klanken door de uitgeblazen lucht tegen een rand te laten trillen.

De fluit is een van de oudste muziekinstrumenten, en er zijn vondsten van fluiten die 35.000 jaar oud zijn. De alom bekende fluit is de blokfluit. Op lagere scholen wordt er muziekles gegeven en leren de kinderen om op de blokfluit te spelen. De meeste mensen kennen ook de dwarsfluit die vaak voor klassieke muziek wordt gebruikt. Er zijn echter ontzettend veel verschillende fluiten uit uiteenlopende culturen en diverse materialen.

Bij enkele houten blaasinstrumenten wordt er gebruik gemaakt van enkele of dubbele rieten om meer variatie in het geluid te creëren. De saxofoon en het klarinet hebben een enkel riet op het mondstuk. De hobo en de fagot hebben een dubbel riet dat in het instrument wordt geplaatst.

Koperen blaasinstrumenten hebben allemaal een mondstuk en bij dit instrument wordt het geluid geproduceerd door trilling van de lippen. Om meer tonen te kunnen krijgen is het koperen blaasinstrument voorzien van ventielen die buizen in- en uitschakelen. De meest bekende koperen blaasinstrument zijn de trompet, de tuba, trombone en de hoorn. De koperen blaasinstrumenten worden veel gebruikt bij symfonie orkesten en fanfares. De trompet en de trombone worden ook veelvuldig gebruikt in popmuziek en jazzmuziek.

Een orgel en een accordeon zijn instrumenten met een klavier. Omdat het om luchtverplaatsing gaat, wordt het orgel soms tot de blaasinstrumenten gerekend. Bij deze instrumenten zit er binnenin een riet van hout of metaal. Dit riet zit vastgemaakt zodat het niet beweegt en er kan een ronding inzitten. Het geluid ontstaat doordat het riet en de lucht eromheen gaat trilling als gevolg van blazen of zuigen. Denk hierbij ook aan een mondharmonica en mondorgel.

Voor de verschillende blaasinstrumenten zijn er verschillende blaastechnieken nodig waarvan de moeilijkheidsgraad varieert. Een goede controle over de ademhaling is erg belangrijk bij het bespelen van een blaasinstrument. Er wordt over het algemeen gebruik gemaakt van een middenrifademhaling tijdens het bespelen van een blaasinstrument.