Zoals het woord al zegt is een slaginstrument een instrument waarop geslagen wordt en de combinatie van materiaal en slagtechniek de muziek voortbreng

Zoals het woord al zegt is een slaginstrument een instrument waarop geslagen wordt en de combinatie van materiaal en slagtechniek de muziek voortbrengen.

De slaginstrumenten zijn ook weer onder te verdelen in twee groepen;

  • Idiofoon waarbij het geluid wordt veroorzaakt doordat het materiaal een natuurlijke trilling veroorzaakt zoals hout en metaal.
  • Membranofoon waarbij er gebruik wordt gemaakt van een vel of membraan.

Houten en metalen slaginstrumenten

Voorbeelden van idiofoon instrumenten zijn de triangel, bekken, castagnetten, woodblock en een xylofoon. Dit zijn allemaal kleine instrumenten en worden ook wel percussie instrumenten genoemd. Het geluid ontstaat door het materiaal gaat trillen naar aanleiding van de slagen. Veel van deze slaginstrumenten zijn vrij eenvoudig zelf te maken, zoals een xylofoon van hout.

Officiële instrumenten worden van hout en metaal gemaakt maar er zijn ook andere materialen waarmee je muziek kunt maken. Met een aantal stevige grote plastic flessen kun je een leuke drumsessie spelen.

Slaginstrumenten met vel

Bij een membranofoon wordt het geluid veroorzaakt door op een gespannen vel of membraan te slaan. Welke klanken eruit voortkomen hangt af van de plek waarop men op het vel slaat, en met welke kracht dit gedaan wordt. Er zijn ontzettend veel verschillende trommels en drums uit diverse gebieden van de wereld. De pauk en de tamboerijn vinden hun oorsprong in Europa.