Een orkest bestaat uit een groep muzikanten die samen muziek maken met verschillende instrumenten. Er zijn diverse orkest vormen die een eigen stijl m

Een orkest bestaat uit een groep muzikanten die samen muziek maken met verschillende instrumenten. Er zijn diverse orkest vormen die een eigen stijl muziek ten gehore brengen.

Symfonieorkest

Symfonieorkesten zijn grote orkesten die over het algemeen klassieke muziek maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een opera. Een symfonieorkest bestaat uit veertig tot honderd leden. Er wordt gebruik gemaakt van blaas-, slag- en strijkinstrumenten, vaak aangevuld met een piano en of harp. Een symfonieorkest heeft een dirigent die de muzikanten aanstuurt. Deze orkesten moeten goed op elkaar ingespeeld zijn om samen een mooi muziekstuk op te voeren. Symfonieorkesten treden vrijwel altijd op in concertzalen.

Dweilorkest

Een dweilorkest is een groepje muzikanten met meestal blaas- en slaginstrumenten, maar er zijn geen regels voor de bezetting. Van oorsprong komt dit orkest voort uit carnavalsfeesten. Tijdens het carnaval gingen de muzikanten van kroeg naar kroeg om muziek te maken en wat te drinken. Omdat het eruit zag alsof de orkestleden doelloos rondzwierven is de naam dweilorkest ontstaan.

Tegenwoordig is de term dweilorkest minder verbonden aan het carnaval . Er worden regelmatig dweilorkest festivals georganiseerd en zelfs dweilorkest kampioenschappen gehouden. De leden komen meestal uit dezelfde gemeente en zijn vaak ook lid van een plaatselijke muziekvereniging.

Fanfare

Fanfares spelen op feestelijke aangelegenheden waarbij ze op de maat van de muziek door de straten lopen. De muzikanten dragen een herkenbaar uniform dat typerend is voor een fanfare. Ook de fanfare kenmerkt zich door het gebruik van blaas- en slaginstrumenten waarmee ze een muziekstuk spelen dat gebaseerd is op een drieklank. Een van de opvallendste instrumenten in een fanfare is de redelijk onbekende bugel. Dit instrument heeft veel weg van de trompet maar er komt een zachter en warmer geluid uit. Sommigen fanfares ontwikkelingen zich dusdanig dat er ook concerten worden gegeven.