Muziek maken is één, maar muziek afspelen is twee. Tegenwoordig zijn telefoons wellicht de meestgebruikte apparaten waarop we muziek afspelen. Dit is erg handig wanneer je onderweg bent, maar ook in het comfort van je eigen woning kun je dankbaar gebruik maken van je telefoon als device om muziek te beluisteren. Er zijn dan ook verschillende manieren om telefoons aan te sluiten op een stereoset zodat je kunt genieten van een loepzuivere geluidskwaliteit.

Verbinden met een kabel

De meest voor de hand liggende manier om telefoons, al dan niet voorzien van telefoonhoesjes, aan te sluiten op je stereo-installatie is wellicht om dit met een kabel te doen. Het is inmiddels echter wel wat achterhaald, gezien het qua snelheid en gebruiksgemak niet heel positief is ten opzichte van andere mogelijkheden. Je moet namelijk altijd rekening houden met de lengte van de kabel. Ook de in- en uitgang van apparatuur, zowel die van telefoons als van stereo’s, zijn van belang bij het zoeken naar de juiste kabel. Doorgaans gebruik je een zogenoemde (kleine) jackplug voor de aansluiting op telefoons en een AUX-kabel of tulpstekker voor je stereo.

Verbinden met bluetooth

Met bluetooth kun je telefoons op draadloze wijze verbinden met een stereoset. Voorwaarde hiervoor is wel dat je stereo bluetooth ondersteund. Wanneer dat niet het geval is kun je er voor kiezen om een zogenoemde “dongle” aan te schaffen. Dit is een apparaatje dat ervoor zorgt dat je stereo het bluetooth signaal wel kan ontvangen. Een nadeel van bluetooth? Het bereik gaat doorgaans slechts tot een meter of 10.

Verbinden via wifi

Net zoals bij bluetooth het geval is heb je voor het verbinden via wifi een stereo-installatie nodig die dit ondersteunt. Ook in dit geval zou je kunnen werken met een dongle. Verbind vervolgens het apparaat met hetzelfde wifi-netwerk als je telefoon en je kunt beginnen met het afspelen van je favoriete nummers.