Er zijn oneindig veel teksten geschreven waarbij de muzikant probeert een boodschap over te brengen op de luisteraars. Deze teksten hebben in de regel

Er zijn oneindig veel teksten geschreven waarbij de muzikant probeert een boodschap over te brengen op de luisteraars. Deze teksten hebben in de regel betrekking op het behoud van de aarde en het streven naar wereldvrede.

Het is de bedoeling van de tekstschrijver om de luisteraar te prikkelen om over deze onderwerpen na te denken en zijn of haar eigen rol hierin onder de loep te nemen. Het oude gezegde “een betere wereld begint bij jezelf” vind je in andere bewoordingen in heel veel songteksten terug. De focus ligt op meer begrip voor elkaar, het besef dat we in de kern allemaal gelijk zijn en dezelfde verlangens hebben ongeacht uit welke cultuur we komen.

Een wereldberoemd voorbeeld van een dergelijk nummer is het in 1985 uitgebrachte “We are the world”. Dit nummer is speciaal geschreven voor een humanitaire inzamelingsactie ter bestrijding van armoede in Afrika. Het lied werd gezamenlijk gezongen door een groot aantal bekende artiesten uit de verenigde staten. Het nummer en de inzamelingsactie werden een groot succes.

Helaas zijn aangrijpende liedjes niet voldoende om oorlogen te stoppen en armoede tegen te gaan. Toch werken de muzikanten op deze manier aan een stukje bewustwording onder de luisteraars en op deze manier leveren ze een subtiele bijdrage aan een betere wereld.