Teksten van vrolijke muziek leggen de nadruk op de positieve kant van het leven. De optimistische tekst gaat gepaard met vrolijke klanken. Het geheel

Teksten van vrolijke muziek leggen de nadruk op de positieve kant van het leven. De optimistische tekst gaat gepaard met vrolijke klanken. Het geheel beïnvloed de stemming van de luisteraars. Dansmuziek is veelal vrolijk muziek waarop mensen lekker uit hun dak gaan. De combinatie van positieve tekst en ritmische muziek maakt mensen blij en energiek.

Op bruiloften en partijen speelt men bij voorkeur vrolijke muziek af. Dit maakt de stemming onder de gasten luchtig en nodigt uit tot dansen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het wereldberoemde nummer uit 1977 “Love is in the air”. Bij het horen van dit nummer krijgt de luisteraar bijna als vanzelf lentekriebels in de buik en een glimlach op het gezicht.

Carnavalsmuziek wordt speciaal voor het carnavalsfeest geschreven en heeft altijd vrolijke teksten. Deze muziek is erop volledig op gericht om mensen in de feeststemming te brengen en te houden. Het tempo van de carnavalsmuziek heeft een geheel eigen karakter omdat erop gehost moet kunnen worden. De teksten van de carnavalshits zijn humoristisch en hebben vaak betrekking op absurde situaties of bevatten een onverwachte plotwending. De teksten zijn simpel, met veel herhaling van de woorden zodat het ook nog meegezongen kan worden met een flinke slok op.

De teksten van kinderliedjes zijn nagenoeg ook altijd vrolijk. Zingen en muziek maken met kinderen is leuk en erg goed voor de geestelijke ontwikkeling van kinderen. In deze teksten wordt ingespeeld op de ruime fantasie van kinderen. De uitgelaten stemming van zingende kinderen is aanstekelijk. Slaapliedjes hebben een iets rustiger tempo aangezien het de bedoeling is dat de kinderen tijdens het lied in slaap vallen. Hiervoor kiest men erg luchtige teksten om ervoor te zorgen dat de kinderen ontspannen.