Hoewel de technologie van tegenwoordig het veel toegankelijker heeft gemaakt om zelf muziek op te nemen, is het vastleggen van muziek in een professionele muziekstudio nog steeds the real deal. Het verschil in kwaliteit is duidelijk hoorbaar. Dat heeft natuurlijk te maken met de professionele apparatuur, maar dat is niet het enige. Een muziekstudio is zodanig ingericht dat ook de ruimte meewerkt om een zo optimaal mogelijk geluid te creëren.

Eierdozen en vloerkleden

Het is misschien wel een bekend beeld: eierdozen die tegen de muur aan zitten geplakt. Door een leek wordt dit soms onterecht afgedaan als isolatie; om de ruimte geluidsdicht te maken. Dit is allerminst het doel – eierdozen of schuimpunten gaan resonanties van hoge tonen tegen. Om vergelijkbare reden zal je nooit een muziekstudio zien met een glimmende chique harthouten parketvloer; er worden altijd vloerkleden neergelegd ter voorkoming van valse akoestiek. Met harde oppervlakken krijg je ongewenste echo’s en resonanties die je in de opnames terug zult horen als storingen.

Om een realistisch geluid te produceren moet je er dus voor zorgen dat je dit soort resonanties in toom houdt. Op het moment dat je een opname maakt van een akoestische gitaar in een ruimte die een bepaalde frequentie versterkt in plaats van absorbeert, doordat de frequentie wordt teruggekaatst door harde oppervlakten, dan zal je merken dat de microfoon dit op pikt. In de opname hoor je vervolgens een vervormd geluid: de gitaar klinkt ver weg en veel te nasaal.

Daarnaast is het nog belangrijker dat tijdens de productie ook de ruimte waarin de opnames beluisterd worden goed is ingericht. Dit is noodzakelijk, want je kunt nog zulk goede apparatuur hebben, als je de reserveslaapkamer inricht als projectstudio is deze meestal veel te klein. Hierdoor krijg je geen accuraat beeld van bijvoorbeeld de basfrequentie. In een vierkante kamer loop je het risico dat de bas wordt teruggekaatst. Hierdoor ontstaat tegenfase en wordt de oorspronkelijke geluidsgolf tenietgedaan. Je beeld van het lage frequentiegebied klopt nu niet meer met de werkelijke mix en je denkt dat je het volume van de bas hoger moet zetten ten opzichte van andere geluidssporen. Zet je vervolgens in een andere ruimte de muziek aan, dan blijkt de mix volledig uit balans met een veel te harde bas.

Alleen een dure monitor speaker aanschaffen is dus niet genoeg voor het maken van een goede productie. Je zult moeten investeren in je ruimte om deze op de juiste manier aan te kleden. Dit hoeft trouwens niet enorm veel te kosten. Je kunt natuurlijk je eierconsumptie verdubbelen en ook je buren en vrienden vragen hun eierdozen voor je te bewaren. Maar vloerkleden werken ook perfect! Deze kun je vanzelfsprekend voor de vloer gebruiken, maar kleden of tapijt op de muren werkt ook uitstekend. Dit zie je dan ook vaak in professionele muziekstudio’s terug. Daar zijn vooral donkere kleuren, zoals blauwe vloerkleden populair. Wellicht heeft het ermee te maken dat je er minder snel viezigheid op ziet of omdat het een mystieke sfeer geeft die de muzikale creativiteit bevordert.